Siirry suoraan sisältöön

Retkeily Suomessa

Retkeilyauto on monen matkailijan valinta. Sen kanssa on helppo siirtyä kohteesta toiseen. Retkeily on mahdollista myös ilman minkäänlaista kulkuneuvoa. Jalkapatikalla kulkeminen on rentouttavaa ja Suomessa patikointireittejä riittää yltäkylläisesti. Patikointireittejä löytyy aina hangosta aivan Suomen pohjoisimpaan kolkkaan saakka. Reitit ovat hyvin vaihtelevia ja patikoida voivat hyvin eritasoiset retkeilijät. Myös liikuntarajoitteisille on olemassa omia esteettömiä reittejä.

Retkeily onnistuu loistavasti myös koirien kanssa. Koirat nauttivat ulkoilusta ja useisiin majoituspaikkoihin saa viedä myös koiran. Kannattaa kuitenkin ottaa etukäteen selvää, onko majoituspaikkaan mahdollisuus viedä lemmikkejä. Etenkin yksin patikointi on huomattavasti mukavampaa, kun kaverina on oma rakas koira.

Luonnossa liikkuminen, tulenteko ja camping vaativat tietynlaista käyttäytymistä ja luonnon kunnioitusta. Retkeilyetiketti kannattaa ottaa haltuun ennen luontoon lähtemistä. Mikäli retkeilet lemmikin kanssa, tulee sen olla kytkettynä, jotta luonnon eläimet saavat pesiä rauhassa. Suojelualueilla tulee muistaa, että niillä kasveja ei saa poimia.

Retkeily ja leiriytyminen kannattaa aina toteuttaa vain niille merkityillä paikoilla. Suuri määrä kulkijoita vahingoittaa luontoa aina jonkin verran. Luonnon laajaa vahingoittumista estetään sillä, että patikointi toteutetaan vain merkityillä reiteillä. Muun muassa joillakin saarilla saattaa olla liikkumisrajoituksia lintujen pesimisaikaan. Samoin on joidenkin soiden kohdalla.

Retkeilyn ABC

Mitä seikkoja tulee ottaa huomioon ennen retkelle lähtöä? Retkeilyyn kannattaa todellakin valmistautua huolella, jotta retki sujuisi mahdollisimman mukavasti ja turvallisesti.

  • Ennen retkelle lähtöä on hyvä kertoa jollekin, mihin aikoo suunnata
  • Pakkaa mukaan ensiaputarvikkeet
  • Älä jätä roskia luontoon

Retkiruokailu

Retkeilyauto on siitä kätevä kulkuväline, että siellä voi valmistaa ruoan, samalla pelatessa vaikkapa korttia, sillä niissä on yleensä hella, liesi ja mikro. Mikäli majoittuu campingalueella, on niissä yleensä paikka kokkaamista, tiskaamista ja ruokailua varten. Retkiruoaksi kannattaa valita helposti valmistettavia ruokia. Ruoat, joiden valmistamiseen ei tarvita esimerkiksi uunia, sopivat parhaiten.

A wild camper stirring hot food in a pot cooking over a fire.

Moni patikoija suosii pääsääntöisesti kuivattuja elintarvikkeita. Esimerkiksi kuivatut kasvikset, marjat, sienet ja liha ovat kevyitä kuljettaa rinkassa. Kuivattu ruoka myös säilyy parhaiten. Mikäli kulkuvälineenä on esimerkiksi retkeilyauto, ovat säilykeruoatkin hyvä ja helppo vaihtoehto. Talvella patikoidessa on mahdollista ottaa mukaan myös valmiiksi kokattua ruokaa, sillä keliolosuhteet Suomessa talvella ovat kylmät, jolloin ruoka säilyy paremmin.